De nieuwe, volledig elektrische Volvo EX90

12 november 2022

Een volwaardige zevenzitter en een volledig elektrische SUV die onze standaarden op het gebied van veiligheid en een duurzame levensstijl verhoogt: de nieuwe Volvo EX90 markeert de start van een nieuw tijdperk voor ons merk, waarbij we een duidelijke koers richting een volledig elektrische toekomst zetten.

Beginnend met de Volvo EX90 onthullen we ieder jaar een nieuw, volledig elektrisch model. Ons doel is om vanaf 2030 uitsluitend volledig elektrische auto’s te verkopen – een van de meest ambitieuze elektrificatieplannen in de auto-industrie en cruciaal in onze ambitie om een klimaatneutraal bedrijf te zijn tegen 2040.

Ons nieuwe vlaggenschip is vandaag onthuld in het centrum van Stockholm, in lijn met onze Zweedse roots. Tegelijkertijd, reflecterend op onze wereldwijde voetafdruk als bedrijf, zal de Volvo EX90 vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten worden gebouwd en later ook in China. We streven ernaar dat die twee productiefaciliteiten tegen die tijd klimaatneutraal opereren.

Als nieuwe klassieker op het gebied van Scandinavisch design definieert de Volvo EX90 het principe van ‘vorm volgt functie’. Het is een veelzijdige, stijlvolle familieauto met moderne proporties, gecombineerd met baanbrekende technologie ten aanzien van core computing, connectiviteit en elektrificatie om veiligheid, efficiëntie en esthetiek verder te optimaliseren.

“De Volvo EX90 is een statement voor waar we zijn en waar we naar toe gaan”, zegt CEO Jim Rowan. “De SUV is volledig elektrisch en biedt een actieradius tot 585 kilometer op een enkele batterijlading, ontworpen om onze veiligheidsstandaarden verder te verhogen. Het is de eerste Volvo die werkelijk wordt gedefinieerd door zijn software en deel uitmaakt van een breder ecosysteem waarbinnen hij verbinding kan maken met je woning en andere apparaten. De Volvo EX90 markeert in veel opzichten de start van iets nieuws voor Volvo Cars.”

Jou en jouw dierbare veilig houden

De standaard veiligheidsuitrusting in de nieuwe Volvo EX90 ligt ook op een hoger niveau dan iedere andere Volvo ooit tevoren. Hij is ontworpen om jou en je omgeving te begrijpen en daarmee te helpen om jou, jouw dierbaren en andere weggebruikers veilig te houden. Hij wordt na verloop van tijd ook slimmer en veiliger door te leren van nieuwe data en updates te ontvangen.

De Volvo EX90 heeft een onzichtbaar veiligheidsschild, mogelijk gemaakt door ons nieuwste sensorpakket in en buiten de auto. Hypermoderne sensoren zoals camera’s, radars en lidar zijn verbonden met supersnelle computers in de auto, waar Volvo Cars’ eigen software NVIDIA DRIVE op draait om een real-time 360-graden kijk op de wereld te creëren.

Onze sensoren raken niet vermoeid of afgeleid. Ze zijn ontworpen om te reageren wanneer jij net een fractie te laat bent. Onze lidar, geleverd door Luminar, monitort de weg voor de auto, of het nu dag of nacht is, en of je in de stad of op de snelweg rijdt. Het kan kleine objecten op honderden meters afstand in de gaten houden, waardoor er meer tijd is om te informeren, reageren en ontwijken. De sensoren dragen ook bij aan de betrouwbaarheid en de algehele prestaties van Pilot Assist, onze rij-assistent, met een nieuwe stuurondersteuning bij het wisselen van rijstrook op de snelweg.

Ook in de auto houdt het onzichtbare veiligheidsschild een oogje in het zeil. Speciale sensoren en camera’s houden via onze zelfontwikkelde algoritmen de oogbewegingen van de bestuurder in de gaten. De technologie zorgt ervoor dat de Volvo EX90 begrijpt wanneer je afgeleid, vermoeid of op een andere manier onoplettend bent, op betere wijze dan ooit mogelijk was in een Volvo.

Het systeem zal je eerst subtiel en daarna indringender waarschuwen. Als het ondenkbare gebeurt, zoals in slaap vallen of ziek worden tijdens het rijden, kan de Volvo EX90 zichzelf veilig tot stilstand brengen en hulp inschakelen.

Tot slot is de Volvo EX90 dankzij hypermoderne set sensoren, inclusief lidar, de eerste Volvo die op het gebied van hardware al klaar is voor autonoom rijden zonder toezicht.

Technologie met een doel

Een kernsysteem – aangedreven door NVIDIA DRIVE AI-platforms Xavier en Orin, Snapdragon® Cockpit Platforms van Qualcomm Technologies en zelfontworpen software door Volvo-ingenieurs – verzorgt de meeste basisfuncties in de auto, van veiligheid tot infotainment en batterijmanagement. Het eindresultaat is een directere en prettige ervaring in de auto.

Met andere woorden, de Volvo EX90 is niet zomaar een nieuwe auto. Het is een zeer geavanceerde computer op wielen. Nog beter is dat de EX90 net als jouw smartphone of laptop is ontworpen om na verloop van tijd beter te worden, met dank aan reguliere over-the-air software-updates.

Door het combineren van de rekenkracht van Snapdragon® Cockpit Platforms met de visualisatiemogelijkheden van Unreal Engine, de door Epic Games ontwikkelde 3D-tool die gebruikt wordt om de grootste games ter wereld mogelijk te maken, kun je rekenen op razendsnelle computerkracht en een hoge grafische kwaliteit op de beeldschermen en head-up display in de auto.

Het centrale 14,5-inch beeldscherm biedt toegang tot een van de beste infotainmentsystemen op de markt, met geïntegreerde Google-functionaliteiten. Apps en diensten zoals Google Assistant, Google Maps en meer van jouw favoriete apps op Google Play zitten er allemaal in. De displays in de Volvo EX90 helpen jou om je ogen op de weg te houden door de juiste informatie op het juiste moment weer te geven. De EX90 biedt ook smartphone-integratie via draadloze Apple CarPlay of Android Auto™.

Dankzij de standaard 5G-verbinding waar mogelijk was het nog nooit zo eenvoudig om apps te installeren op het thuisscherm en te genieten van uiterst intuïtieve navigatie. Je kunt ook je favoriete muziek streamen via het nieuwe Bowers & Wilkins-audiosysteem met Dolby Atmos, een primeur voor Volvo. Ook zitten er speakers in de hoofdsteunen voor een extra meeslepende geluidservaring.

Verder is de Volvo EX90 standaard uitgerust met technologie om jouw smartphone te gebruiken als autosleutel. Als je de auto nadert, ontgrendelt de auto automatisch waarna een persoonlijke welkomstsequentie start. Ook wordt jouw persoonlijke profiel geladen als je instapt.

Deze technologie komt samen in een van de meest plezierige en elegante interieurs op de markt, vol met natuurlijke en op verantwoordelijke wijze verkregen materialen. Deze samenstelling van het interieur reflecteert onze duurzaamheidsdoelstellingen waarbij we tegen 2040 een volledig circulair en klimaatneutraal bedrijf willen zijn.

Ondersteunen van een duurzamere levensstijl

De Volvo EX90 is de perfecte metgezel voor een duurzamere levensstijl. Het model bevat 15% gerecycled staal, circa 25% gerecycled aluminium en 48 kg gerecyclede plastics en biomaterialen, wat overeenkomt met circa 15% van het totale plastic dat gebruikt wordt in de auto – het hoogste niveau van iedere Volvo tot nu toe.

Daarnaast is de Volvo EX90 onze eerste auto met alle noodzakelijke hardware voor bi-directioneel laden. Deze technologie maakt het mogelijk om de batterij van de auto te gebruiken als extra energievoorziening, bijvoorbeeld voor je woning, andere elektrische apparaten of een andere elektrische auto van Volvo. We willen bi-directioneel laden in de toekomst mogelijk maken en beginnen daarmee in geselecteerde markten.

Prijzen en specificaties

De nieuwe Volvo EX90 is met ingang van vandaag te bestellen met keuze uit twee aandrijfvarianten, beide met twee elektromotoren, vierwielaandrijving, zeven zitplaatsen inclusief elektrisch neerklapbare derde zitrij, 2.200 kg trekgewicht en een 111 kW-batterij die geschikt is voor 250 kW-snelladen, waarmee de batterij in 30 minuten van 10 tot 80% is op te laden.

De prijzen beginnen bij € 102.495 voor de EX90 Twin AWD Ultra met 300 kW (408 pk) vermogen, 770 Nm koppel en een actieradius tot 585 kilometer (WLTP). De EX90 Twin Performance AWD Ultra met 380 kW (517 pk) vermogen, 910 Nm koppel en een actieradius tot 580 kilometer (WLTP) is beschikbaar vanaf € 107.495.

De Volvo EX90 wordt standaard geleverd inclusief een Care Pack met drie jaar fabrieksgarantie, onderhoud en vervanging van slijtagedelen. Om de markt optimaal te bedienen, is de EX90 behalve koop en lease (B2B) ook beschikbaar via Care by Volvo, een abonnementsvorm voor wie waarde hecht aan extra comfort met betrekking tot de looptijd (vanaf € 1.549 per maand).

Scan de code