TIJD: Uw meest waardevolle bezit

7 januari 2020

Wat zou u doen met wat meer tijd? Veel mensen zouden blij zijn met een half uurtje extra per dag. De uitgevers van zelfhulpboeken over time management doen goede zaken. Maar als iemand ons echt meer tijd zou geven, zouden we die extra minuten dan ook gebruiken om iets te doen wat we leuk vinden?

Ga eens na hoe tevreden u zich voelt wanneer u midden op de dag opeens een heel uur vrij hebt. U hebt al uw werk af, de hond is nog bij de oppas, het huis is opgeruimd en uw persoonlijke administratie is helemaal bijgewerkt. De mogelijkheden stapelen zich algauw op. Misschien kunt u iemand bellen die u al een tijdje niet hebt gezien. Een bijzondere boterham maken. Een stukje gaan hardlopen. Of naar uw favoriete tv-serie kijken.

Uit een aantal recente onderzoeken blijkt dat tijd en geluk duidelijk met elkaar samenhangen. Maar we kunnen ook aanvoeren dat we onze houding moeten veranderen om dit te aanvaarden: dat we de mogelijkheid tot genieten kunnen leren herkennen in de vrije tijd die we verdienen. Mensen behandelen tijd al heel lang als een soort betaalmiddel. Denk maar aan een woord als tijdskrediet. Maar misschien moeten we onze extra vrije uurtjes meer als een soort zakgeld zien. Als we iets extra’s krijgen, kunnen we dat gebruiken om onszelf te trakteren.

Volvo Cars streeft ernaar dat bestuurders van zijn auto’s in 2025 een week tijd per jaar terugkrijgen. (Een hele week. Daarmee zou u op vakantie kunnen.) Dat is een onderdeel van Volvo’s duurzaamheidsinitiatief Omtanke, dat op het eerste gezicht nogal vreemd lijkt: is tijd een onderdeel van duurzaamheid? Geluk is dat zeker wel en hier vertellen we u waarom.

TIJD BESPAREN

Hoewel duurzaamheid door velen nog steeds als ‘groen’ gedrag wordt gezien, is het concept de laatste decennia opgeschoven in de richting van menselijk gedrag en financiële efficiëntie. De Triple Bottom Line, die in 1994 door John Elkington werd ontwikkeld, bracht duurzaam ondernemen terug tot een drieledig concept, dat het beste kan worden samengevat als ‘people, planet en profit’. Aangenomen wordt verder dat het wegnemen van één puzzelstukje het hele concept aantast en zelfs nutteloos maakt. Met de Triple Bottom Line komen mensen op de eerste plaats. Bedrijven zorgen er daarom voor dat hun werknemers gelukkig zijn, eerlijk behandeld worden en succesvol zijn. Maar een goed bedrijf maakt ook zijn klanten gelukkig door hun iets te geven wat ze echt nuttig en plezierig vinden. Bijvoorbeeld een extra week.

Hoe futuristisch het ook klinkt om Volvo-bezitters een week tijd terug te geven, er zijn geen fluxcondensators in de auto of snelheden van 140 km/h in een onweersbui voor nodig, zoals in de film ‘Back To The Future’. Het betekent veeleer dat uw auto bepaalde dingen regelt die u daarvoor zelf moest doen. Zoals de motor voorverwarmen of zelfs sturen. Deze ontwikkelingen maken auto’s beter, veiliger en schoner. Maar ze geven u ook de kans om rustiger, minder gestrest en bedachtzamer te zijn en beter over uw handelingen na te denken. Ze stellen u ook in staat om meer dingen te doen die u gelukkiger maken.

GA ER VERSTANDIG MEE OM

In de jaren dertig van de vorige eeuw voorspelde de econoom John Maynard Keynes al dat de automatisering zodanig zou toenemen dat we in 2030 allemaal vijftien uur per week zouden werken. Met als gevolg dat we ons vreselijk zouden vervelen. Want het is waar dat vrije tijd een aangename luxe wordt wanneer we er heel weinig van hebben, maar juist leeg en eng aanvoelt als we er genoeg van hebben en nergens toe verplicht zijn.

Maar Keynes wist niet dat we in een wereld zouden leven waarin we via onze telefoon naar een audioboek kunnen luisteren of waarin we ontspannen een maaltijd kunnen koken en vrienden via een app kunnen uitnodigen om te komen eten. Of een van de ontelbare afleidingen die mensen over de hele wereld ter beschikking staan, of ze nu alleen of samen met hun dierbaren willen zijn.

Uiteindelijk beslist u zelf hoe u uw extra week besteedt. Maar probeer de nadruk te leggen op plezier in plaats van noodzaak. Volvo Cars kan een manier bedenken om u meer tijd te geven. Het is dan aan u om die tijd te besteden: zorgvuldig of achteloos, maar aan dingen waar u blij van wordt.

Scan de code