Volvo EX30

9 mei 2023

Als compacte SUV die grote Volvo-dingen doet, is de nieuwe volledig elektrische Volvo EX30 ontworpen om zo veilig te zijn als klanten van Volvo gewend zijn. Hij is ontworpen om de laagste CO2-voetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe te hebben en om het leven van mensen veiliger, gemakkelijker en aangenamer te maken met behulp van geavanceerde technologie en Scandinavisch design.

De Volvo EX30, die 7 juni in Milaan aan de wereld werd voorgesteld en kan nu worden besteld, is Volvo’s meest compacte premium SUV. Hiermee breidt Volvo zijn voortdurend groeiende, volledig elektrische aanbod uit tot vier modellen. Nu de markt snel evolueert naar volledige elektrificatie, zal de Volvo EX30 helpen om in te spelen op de toenemende vraag naar volledig elektrische auto’s in een snelgroeiend segment.

“We zijn verheugd met de komst van de nieuwe Volvo EX30,” aldus Herrik van der Gaag, Managing Director Volvo Car Nederland. “Een compacte SUV die zich onderscheidt op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Het is een echte Volvo die een scherpe prijsstelling combineert met uitstekende prestaties, een rijke uitrusting en sterke EV-capaciteiten. Door deze unieke mix aan kwaliteiten is het onze ambitie om met de Volvo EX30 de nummer één positie in de Nederlandse verkooplijsten te behalen. We kijken er naar uit om de Volvo EX30 zo snel mogelijk voor te stellen aan onze bestaande en nieuwe klanten. Met de Volvo EX30 zetten we de volgende stap in onze reis naar volledige elektrificatie, die we zijn begonnen met de Volvo XC40. Wij verwachten dat ook de XC40 onverminderd populair blijft. Onder andere vanwege de extra ruimte en actieradius. De Volvo EX30 zullen wij dus naast de volledig elektrische Volvo XC40 en C40 aanbieden.”

De Volvo EX30 is in Nederland vanaf nu te bestellen vanaf €36.795. Private Lease tarieven beginnen bij €519 per maand (60 maanden/ 10.000km), Care by Volvo, het flexibele auto-abonnement, is beschikbaar vanaf €539 per maand (48 maanden/ 10.000km) en het zakelijk leasetarief begint bij €499 (ex. btw per maand/ 72 maanden). Er zijn vier uitvoeringen van de Volvo EX30 die in aanmerking komen voor de SEPP subsidie.

De Volvo EX30 heeft een voor dit segment uitzonderlijk rijke uitrusting. Zo is het nieuwe model standaard uitgerust met 18” lichtmetalen velgen, 1-zone climate control, Google navigatie, Vapour Grey metallic lak, High Performance audio en een Park Assist camera achter. De veiligheidsuitrusting is eveneens ongekend met standaard Safe Space technologie, Adaptive Cruise Control en BLIS dodehoekdetectie. Door de hoge uitrusting en scherpe prijsstelling gaat de EX30 ook veel benzine-rijders in dit segment overtuigen om over te stappen op elektrisch rijden.

De aantrekkelijke vanafprijs van de Volvo EX30 betekent dat de klanten een premium volledig elektrische SUV krijgen voor een vergelijkbare prijs als een equivalent met verbrandingsmotor. Met het flexibele Care by Volvo abonnement, met vaste prijzen en transparant bestelproces, wordt het bestellen van de Volvo EX30 heel gemakkelijk.

“De volledig elektrische EX30 is misschien wel onze meest compacte SUV ooit, maar het is een grote stap voor onze klanten en een grote stap voor ons als bedrijf,” zegt Jim Rowan, Volvo’s Chief Executive. “Wij zeggen graag dat de EX30 compact maar krachtig is, omdat hij alles biedt wat je van een Volvo verlangt, maar dan in een compact formaat. Zoals elke Volvo is het een uitstekend product dat veilig is en ontworpen rond mensen en hun behoeften.”

De Volvo EX30 belichaamt alle designwaarden in een compacter formaat. Een lange wielbasis, grote wielen en gelijke overhangen brengen balans en verfijning in het exterieur. Hij is duidelijk elektrisch, met een zelfverzekerd gezicht, een gesloten grill en een digitale weergave van de koplampen met de hamer van Thor. Vijf levendige exterieurkleuren, van stijlvol Cloud Blue tot helder en expressief Moss Yellow. Laatstgenoemde kleur is geïnspireerd op korstmossen die groeien op rotsen langs de Zweedse westkust en geven de auto karakter en persoonlijkheid.

Batterijtechnologie die past bij persoonlijke behoeften

Er bestaat niet zoiets als gewoon ‘een batterij’ als het over batterijtechnologie en aandrijflijnen gaat. In plaats daarvan geeft Volvo zijn klanten de vrijheid om de batterijtechnologie te kiezen die het beste bij hen past. Volvo biedt de Volvo EX30 aan met drie aandrijflijnen en twee verschillende batterijtypen, waardoor de EX30 ook tegen een aantrekkelijke instapprijs aangeboden kan worden.

Voor berijders die het grootste deel van hun tijd in de stad doorbrengen of de neiging hebben om kortere afstanden af te leggen tussen de oplaadbeurten, biedt Volvo een optie met één motor en een LFP-accu. De standaard LFP-batterij, die gebruik maakt van lithium-ijzerfosfaatchemie, is kosten effectiever en gebruikt minder grondstoffen, wat betekent dat dit de beste optie is als men geen maximaal bereik nodig heeft.

Als men de actieradius wil maximaliseren, is de Single Motor Extended Range-variant met een NMC Extended Range-accu bij uitstek de ideale Volvo EX30. De NMC-accu bevat lithium, nikkel, mangaan en kobalt en produceert zijn energie efficiënter dan de LFP-variant. Deze optie met één motor en groter bereik geeft een actieradius tot 480 km tussen twee oplaadbeurten.

Als prestaties de prioriteit zijn, is er de Twin Motor Performance-variant waarin de NMC-batterij gekoppeld is aan een extra tweede elektrische motor. Deze vierwielaangedreven variant van de Volvo EX30 levert 315 kW (428 pk), met een acceleratie van 0-100 km/u in 3,6 seconden. Dit is officieel Volvo‘s snelst accelererende auto ooit!

Volvo EX30 exterieur

Wat de Volvo EX30 ook snel kan, is opladen. De Twin Motor-variant met uitgebreide actieradius heeft een oplaadcapaciteit tot 153 kW, terwijl de standaardversie een capaciteit van 134 kW heeft. Dat betekent dat de accu in iets meer dan 25 minuten van 10 tot 80% opgeladen kan worden.
Via het midden display in de auto en de app kan de stroomsterkte, het maximale oplaadniveau en het moment waarop gestart wordt met opladen, ingesteld worden.

Om de rijervaring zo optimaal mogelijk te maken, is het chassis van de Volvo EX30 zo afgestemd dat de compacte afmetingen van de auto optimaal tot hun recht komen. Het lage zwaartepunt en het relatief lage en gelijkmatig verdeelde gewicht worden aangevuld met rijgemak en wendbaarheid in de stad en daarbuiten.

Een lagere CO2-voetafdruk met een grote impact op de veiligheid

Zoals Volvo in eerdere persberichten al schreef, is de Volvo EX30 ontworpen met de laagste CO2-voetafdruk van alle Volvo’s tot nu toe en dit betekent een belangrijke stap voorwaarts in Volvo’s duurzaamheidsambities. Door de uitstoot tijdens de gehele productie- en levenscyclus aan te pakken en door zorgvuldig gebruik te maken van materialen binnen en buiten, is Volvo Cars erin geslaagd om de totale CO2-voetafdruk over 200.000 gereden kilometers terug te brengen tot minder dan 30 ton*.

De Volvo EX30 is ook ontworpen om zo veilig mogelijk te zijn als van een Volvo verwacht mag worden en hij is erop gericht om zowel op de bestuurder als op anderen te letten in hectische stedelijke omgevingen. Zo is hij standaard uitgerust met een speciale veiligheidsfunctie voor fietsen die zogenaamde ‘portierongevallen’ helpt voorkomen door de bestuurder te waarschuwen voor een fietser, scooter of hardloper wanneer hij of zij op het punt staat het portier te openen.

Volvo’s beschermende veiligheidstechnologie illustreert verder hoe de hoge veiligheidsnormen zijn toegepast op de nieuwe compacte SUV. Hij bevat geavanceerde beveiligingstechnologie en een structureel ontwerp van topklasse dat voldoet aan Volvo’s ambitieuze interne veiligheidseisen, ontworpen om de Volvo’s voor te bereiden op verschillende scenario’s in de echte wereld.

De Volvo EX30 is er ook op gericht om het leven in de auto comfortabeler, relaxter en aangenamer te maken door middel van geavanceerde technologie en een doordacht Scandinavisch interieurdesign. Er kan gekozen worden uit vier verschillende interieurstijlen, elk met hun eigen expressie, terwijl er in het hele interieur slimme opbergmogelijkheden zijn.

Samen met een contextuele UX met één scherm, met Google built-in en de nieuwste versie van Volvo’s infotainmentsysteem, weerspiegelen al deze kenmerken van echt Volvo-design.

Over baanbrekende technologie gesproken: de Volvo EX30 is de eerste auto met een nieuwe generatie van de populaire Park Pilot Assist-functie. Het kan alle soorten parkeerplekken aan, inclusief parallelle, gebogen, loodrechte en diagonale visgraat-stijl, waardoor parkeren in krappe ruimtes eenvoudiger wordt.

De nieuwe Park Pilot Assist identificeert alle beschikbare parkeerplekken in de buurt. Zodra de gewenste plek is aangeklikt in de nieuwe 3D-gebruikersinterface, bedient de functie het gaspedaal, de rem en de besturing. Terwijl het parkeerproces wordt begeleid, toont het scherm de afstand tot objecten zoals auto’s, muren en paaltjes in metrische of Engelse cijfers.

Zoals bij elke Volvo heeft de onderneming ook bij de Volvo EX30 nauw samengewerkt met technische partners zoals Google, Apple en Qualcomm om de meest optimale gebruikerservaring te leveren. Volvo heeft ook nauw samengewerkt met ECARX via de joint venture voor software HaleyTek om het best mogelijke infotainmentplatform voor de klanten te leveren.

Een gevoel van rust

Natuurlijk wordt de Volvo EX30 ook geleverd met een digitale sleutelfunctie die handig is voor de gebruiker en het gemakkelijk maakt om de auto met anderen te delen. Dankzij de geavanceerde UWB- en CCC-industrie standaarden is Volvo’s technologie compatibel met een groot aantal telefoonmerken en -modellen.

De speciale app voor de auto bevat alle relevante diensten met betrekking tot de auto, van opladen tot het vinden van de auto op een drukke parkeerplaats, vergrendelen en verwarmen op een koude winterdag. De Volvo EX30 is ook voorbereid om software-updates via de ether te ontvangen die hem na verloop van tijd beter zullen maken.

Alsof dat nog niet genoeg is, kan voor de Volvo EX30 ook gekozen worden uit vijf verschillende thema’s voor de sfeerverlichting. Elk thema is geïnspireerd op een ander Scandinavisch landschap en verschuift subtiel van kleur, waardoor het interieur rust uitstraalt.

Of men nu de voorkeur geeft aan het warme zonlicht dat door de bladeren van een Scandinavisch bos valt, een zonsondergang aan de Zweedse westkust, het wereldberoemde noorderlicht, de gouden zomerhemel van de Zweedse midzomer of de heldere stemming van een zonsondergang in de stad, de Volvo EX30 wordt gevuld met de kleuren van ieders keuze. Voor extra beleving kan elk verlichtingsthema gekoppeld worden aan een sfeervolle soundscape.

In stijl door het land toeren

Tot slot heeft Volvo nog een verrassing. Vanaf volgend jaar is de Volvo EX30 ook verkrijgbaar als Cross Country variant. De orderboeken voor deze speciale versie van de compacte elektrische SUV gaan in 2024 open en de productie start naar verwachting later dat jaar.

De Volvo EX30 Cross Country bouwt voort op Volvo’s lange Cross Country-geschiedenis, de befaamde modellenreeks voor klanten die wat meer avontuur uit hun auto willen halen. Hij wordt geleverd met een reeks op maat gemaakte kenmerken, zoals meer bodemvrijheid, 19-inch zwarte wielen en de optie van 18-inch wielen met op maat gemaakte banden.

Als de Volvo EX30 Cross Country de gebaande paden verlaat, is hij herkenbaar aan de skidplates aan de voor-, achter- en zijkant, de speciale zwarte panelen op de voorbumper en achterklep en het stijlvolle Cross Country-logo. De kleine Zweedse vlag op de motorkap maakt het geheel af.

Bekijk hier hoe Jim Rowan de nieuwe Volvo EX30

Scan de code